Tüp Bebekte Aşılama Nedir?
Aşılama; kısırlık tanısı konulan çiftlerin sıklıkla başvurduğu bir tedavi yöntemidir. Baba adayının sperm sayısı ve hareketinin düzeyi ile anne adayının yaşının etken olduğu bu tedavi yöntemi laboratuvar ortamında gerçekleşmektedir. Baba adayından alınan spermlerin anne adayının rahmine laboratuvar ortamında yerleştirme işlemi olarak tanımlanan bir tedavi yöntemidir. Aşılama tedavisi öncesinde anne ve baba adayında birtakım testler uygulanmakta ve herhangi bir sağlık sorunu açığa çıktığında öncelikle bu sorunlar iyileştirilmektedir.
Aşılama Nasıl Yapılır ?
Günümüzde pek çok çift bebek sahibi olmak istemelerine rağmen çeşitli nedenlerle bebek sahibi olamamaktadırlar. Bir yıl boyunca korunmasız bir şekilde denenmesine rağmen bebek sahibi olamayan çiftlere kısırlık teşhisi konulmaktadır. Kısırlık teşhisi konulan çiftlerin çoğu genellikle aşılama tedavisi ile bebek sahibi olmaktadırlar.
Aşılama tedavisi; kadının yumurtlama döneminde erkekten alınan spremin laboratuvar ortamında kadının rahmi içerisine enjekte edilmes işlemidir. Bu sayede sperm hücreleri rahim yolu ile tüplere ulaşmakta ve döllenmeye olanak sağlamaktadır.
Aşılama Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler
Aşılama tedavisi; sperm sayısının ya da hareketliliğinin yetersiz olduğu durumlarda, sertleşme problemlerinde uygulanabilmektedir. Aşılama tedavisi öncesinde kısırlık teşihisi kesin olarak konulmalıdır. Aynı zamanda tedavi öncesinde uygulanması gereken testler aksatılmamalı ve mutlaka yaptırmalıdır. Yumurtaların uyarılması için gerekli olan iğneler doktor kontrolünde uygulanmalıdır. Bunlarla birlikte sperm mastürbasyon yöntemi ile verilmeli ve sterilizasyona özen gösterilmelidir. Sperm verilmeden önce ise 2 günden çok 5 günden az cinsel perhiz uygulanmalıdır.
Aşılama Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Aşılama tedavisi sonrasında çift normal yaşamlarına kısa sürede tekrar dönebilmektedir. Ancak bu süreçte de sağlıklı yaşam tarzı benimsenmeli, dengeli beslenmeye dikkat edilmeli ve doktorun bilgisi dışında ilaç kullanılmamalıdır.
Aşılama Tedavisi
Aşılama tedavisine başlanmadan önce çiftlerin normal yollardan gebe kalınması için her yolu denemeleri gerekmektedir. Çiftler korunmasız ve düzenli olarak 1 sene boyunca ilişki yaşadıktan sonra istedikleri çocuğa sahip olamazlar ise yapılan testler sonucu aşılama yöntemine geçilir.
Aşılama, erkeğin sperm hücrelerinin alınarak kadının rahminin içine bırakılmasıdır. Aşılama işlemi esnasında, erkekten alınan spermler gelişmiş enjektör iğneler yardımı ile rahim içine bırakılır. Bu işlem sonucunda yüksek ihtimalle döllenme sağlanır.
Aşılama Sıklıkla :
Rahim ağzının anatomik problemler
Sperme karşı antikor varlığı
Düşük sperm sayı veya hareketlilik oranı (Erkek faktörü)
Açıklanamayan İnfertilite
Servikal mukus problemleri
Kadında yumurtlamanın olmaması veya yetersiz olması
Cinsel işlev bozukluklarında tercih edilen bir yöntemdir.