Hpv Tedavisi

HPV Nedir? 
HPV (human papillomavirus, insan papilloma virüs) rahim ağzı kanserine ve genital siğillere (kondilom) neden olabilen bir virustur. Dünyada cinsel yol ile bulaşan en yaygın hastalıktır. HPV ile rahim ağzı kanseri arasında doğrudan bir ilişki söz konusudur. Rahim ağzı kanserlerinin çoğundan HPV sorumludur. Rahim ağzı kanseri kadınlarda sık görülen jinekolojik kanserlerden biridir ve tüm dünyada yıllık yaklaşık 500.000 kadın serviks kanseri (rahim ağzı kanseri) tanısı almakta, yaklaşık 280.000 kadın ise serviks kanserinden hayatını kaybetmektedir. Peki, önemli bir sağlık sorunu olan rahim ağzı kanserine neden olan bu virus nasıl bulaşır, bulaştıktan sonraki süreç nasıldır ve tedavisi var mıdır?
HPV enfeksiyonu sıklığı ve bulaşma yolları nelerdir?
  Yapılan çalışmalarda genç kadınlarda HPV görülme sıklığının yaklaşık %20 olduğu bulunmuştur. Yani ülkemizde yaklaşık her 5 kadından birinde HPV enfeksiyonu mevcuttur. HPV en sık cinsel ilişki sırasında bulaşır. HPV bulaşma riski cinsel partner sayısı ile artar.
HPV vücuda bulaştıktan sonra nasıl bir seyir izler?
Düşük riskli HPV tipleri (tip 6 ve 11) dış genital organlara yerleşir ve genital siğillere neden olur. Yüksek riskli HPV tipleri (HPV 16, HPV 18, HPV 31, HPV 33,35,45,51,52..) ise rahim ağzına yerleşir ve rahim ağzı kanseri açısından risk oluşturur. HPV enfeksiyonuna bağlı hayati risk oluşturan durum da rahim ağzı kanseridir. Ancak rahim ağzına HPV bulaşan her kadın rahim ağzı kanseri olmaz. Bir çok kadında, rahim ağzına bulaşan HPV bağışıklık sistemi tarafından rahim ağzından temizlenir ve kanser süreci başlamaz. Rahim ağzında kalıcı olan hastalarda ise kanser süreci başlar. Hücre DNA’sına giren HPV, kansere yol açan genetik değişikliklere neden olur ve kontrolsüz hücre çoğalması başlar. HPV, rahim ağzında kalıcı olduktan sonra kanser hemen oluşmaz. Rahim ağzı kanseri, kalıcı HPV enfeksiyonundan yıllar sonra (yaklaşık 5-10 yıl) ortaya çıkar. Rahim ağzı kanseri oluşmadan önce bazı öncü hastalıklar oluşur. Rahim ağzı kanserinin öncü hastalıklarına CİN1, CİN2, CİN3 denir. CİN3, rahim ağzı kanserinden önceki son duraktır. Hastalık bu öncü aşamları yıllar içerisinde geçtikten sonra kansere ilerler. Bu nedenle düzenli olarak kontrollerini yaptıran bir kadında rahim ağzı kanseri olmadan tedavi mümkündür.
HPV tanısı nasıl konulur? HPV testi nasıl yapılır?
Rahim ağzından alınan özel bir örnek ile HPV tanısı mümkündür (HPV testi). HPV pcr testi ile rahim ağzında HPV olup olmadığı ve varsa hangi HPV tipinin pozitif olduğu saptanabilir. HPV testi, rahim ağzı pap smear (sürüntü) testinden farklı bir testtir. Rahim ağzı kanseri riskini saptamada HPV testi en başarılı testtir ve PAP smear testinden daha etkilidir. HPV testi fiyatı, laboratuvar kalitesine ve kullanılan PCR kiti kalitesine göre değişmektedir. Ayrıca tiplendirme, yani hangi HPV tipinin pozitif olduğunun saptanması da fiyatı etkilemektedir.
HPV’nin tedavisi var mı?
  HPV’yi doğrudan hedef alan ve vücuttan temizleyen bir ilaç tedavisi maalesef mevcut değildir. Bu nedenle bağışıklık sistemimiz, HPV ile mücadelede en önemli silahtır. HPV bulaşı sonrası en sık görülen durum bağışıklık sistemi tarafından HPV’nin vücuttan elimine olmasıdır. Yani HPV ilk 1 yıl içerisinde bağışıklık sistemi ile vücuttan temizlenir. Ancak bazı hastalarda ise bağışıklık sistemi HPV’yi vücuttan temizleyemez ve rahim ağzında kalıcı bir HPV enfeksiyonu oluşur. Kalıcı HPV enfeksiyonu ise rahim ağzı kanseri sürecini başlatır. Peki neden bazı hastalarda HPV bağışıklık sistemi ile vücuttan temizlenirken bazı hastalarda kalıcı olmakta ve rahim ağzı kanserine neden olmaktadır?

about-img

Mesaj Gönder
Yardıma mı ihtiyacın var ?
Merhaba,
Bizimle whatsapp üzerinden iletişime geçebilir ve anında cevap alabilirsiniz ☺
+90 546 112 05 00